Historiaa

Arolan historia

¨ Arolan pirtti on rakennettu 1936. Arolan rauhallinen maalaisidylli särkyi talvella 1939, kun Arolan emäntä Lempi huomasi venäläisten tulleen rajan yli ja venäläisten sotilaiden piirittävän naapuritaloa. Talvisota alkoi tuona marraskuun 30. päivän aamuna vuonna 1939. Lempi pakeni kolmen lapsen kanssa tarkoituksenaan ilmoittaa joen takana asuville kyläläisille, että venäläiset ovat tulleet rajan yli. Hänellä oli tavoitteena saada sana venäläisten hyökkäyksestä suomalaisille sotilaille, jotka olivat majoittuneena Juntusrannan koululle. Viesti saatiin perille ja Suomussalmen ja Suomen itsenäisyyden puolustaminen alkoi…

¨ Talvisodan aikana venäläiset asuivat talossa tammikuussa suoritettuun perääntymiseensä saakka.

¨ Jatkosodan aikana talossa asuivat saksalaiset sotilaat kaksi talvea ja yhden kesän. Kaikki rakennukset säästyivät niin omien kuin vihollisten polttamiselta ja ovat tänään matkailullisessa käytössä.

¨ Talvisodan historiaa muistellaan tilauksesta Lempin vaelluksella, jonka reitti kulkee Arolasta Juntusrannan koululle.

Video tapahtumista "Sittenkin totta" löytyy netistä2 vrk yhdistetty sotahistoria kierros ja karhusafari
Tulopäivä: Majoittuminen ja illallinen
2 päivä: Aamupala, sotahistoriakierros , lounas ja karhusafari
3 päivä: Aamupala
Hinta: 250 eur/hlö


Arolan historiallinen pirtti on kunnostettu nykyiseen muotoonsa 1996-97 talven aikana. Talossa on yläkerrassa kaksi makuuhuonetta ja alakerrassa ruokailutilat, sauna sekä takkahuone.

Arolassa Leivät leivotaan itse perinteiseen tapaan ja paistetaan rapeiksi leivinuunissa.

Pirtti juhlakattauksessa.